Fruitcollectie

ABRIKOZENBOMEN TE KOOP, NECTARINEBOMEN EN PERZIKBOMEN TE KOOP. MEER DAN 120 RASSEN ABRIKOZEN  PERZIKEN EN ZOETE AMANDELEN!

FOR SALE: APRICOT AND PEACH TREES/ APRICOSE/MARILLEN UND PFIRSICH BAUME ANGEBOT. Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. . only EU!!!

 

Algemene fruitcollectie:

Op het terrein van Wind in de Wilgen is een uitgebreide collectie fruit aanwezig. Bij de aanplant wordt vooral gelet op resistentie tegen een aantal moeilijk [biologisch] te bestrijden ziektes. Bij appels en peren is dat schurft, bij perziken, nectarines en amandelen krulziekte, bij abrikozen bacteriekanker en nachtvorst gevoeligheid en bij druiven meeldauw. Het enige bestrijdingsmiddel dat wordt gebruikt is natuurlijke zwavel. En dan nog zo minimaal mogelijk. En soms doen we gewoon niks. Als bemesting wordt enkel compost uit eigen tuin en verteerde houtsnippers gebruikt. De grondsoort is zavel, dat is een mengsel van zand en klei, met een hoog kalkgehalte en humusarm. Vandaar het rijkelijk toevoegen van organisch materiaal.

De aanplant bestaat uit: appels, peren, pruimen, perziken, nectarines, amandelen, abrikozen, kakis, pawpaws, bramen, kiwis, kiwibessen en druiven. Er wordt gespecialiseerd in abrikozen, perziken en nectarines.

 

Planttijd:

De allerbeste tijd is begin/eind november. De grond is nog warm genoeg om een begin van wortelgroei te laten ontstaan. Na half december is de grond meestal zo ver afgekoeld dat tot eind april er geen begin van wortelgroei kan ontstaan. De boompjes lopen wel uit in april en beginnen vocht te verdampen, terwijl er nog geen nieuwe haarworteltjes zijn. Een kritische fase dus voor de nieuwe aanplant. Vooral met stevige oostenwind, die heel vaak heel droog is. Het maakt dus niet uit of je in januari of maart plant. Na de inplant snoei ik alle zijtakken met de helft in zodra de knoppen goed uitgelopen zijn, en dat enkel bij mooi warm weer. Dit i.v.b. het dicht groeien van de wond door de boom zelf. Zo komt er meer evenwicht tussen boom en wortels. Ook de top wordt flink ingenomen. Het lijkt cru maar je moet bedenken dat de wortels tijdens het rooien ook voor meer dan helft zijn verwijderd. En de wortels moeten de boom voeden. Enkel bij klein eenjarig plantgoed is dit niet nodig. Hier is de verhouding wortels/ boom, veel gunstiger. Onthoud: enkel wat echte aandacht krijgt bloeit. Dit geldt niet enkel voor ons eigen leven maar zeker ook voor de fruitbomen.

Het allerbeste snoei je perzik en abrikoos na de oogst. Eind augustus tot in september. Nadeel hiervan is dat de bladmassa het zicht ontneemt op de takken. Bovendien ben ik dan ook heel druk met andere dingen. Als je snoeit in het voorjaar, doe het dan na de bloei bij mooi warm lente weer. Een ander voordeel van snoeien in het voorjaar is dat het makkelijker is om winterschade goed te herstellen. Het gebeurd redelijk vaak dat de zo mooi geplaatste eindknop niet uitloopt. Ik doe zelf meestal een mix van najaars en voorjaars snoei: dikkere takken in het najaar [september] en het fijne hout na de bloei.

Zie de des betreffende onderwerpen (Perziken/nectarines, abrikozen en overige fruitsoorten).

 

Vindt u het leuk om nog meer te lezen over onze fruitbomen? Kijk dan eens op onze blog: windindewilgen.weebly.com