Abrikozen en perziken in de koude kas.

Abrikozen doen het geweldig in een koude kas. In tegenstelling tot buiten heb ik ieder jaar grote oogsten. Perziken kunnen ook prima in de kas en daarbij is krulziekte onbekend in de kas. Bovendien valt het oogst tijdstip veel eerder. Het scheelt dik 4 weken vergeleken met buiten. Bij mij begint de abrikozen oogst rond 22 mei voor de vroege rassen. Ook kan de oogst veel langer duren door de aanplant van zeer laat rijpende rassen. Deze worden buiten in een normaal jaar niet goed rijp in nederland. Bij de abri denk ik gelijk aan farbaly en farclo. Vooral farclo heeft een extreem late rijptijd, eind september/ begin oktober. Bij perzik is de keuze veel groter, vanaf kevina. Helemaal interessant zou het perzik ras extreme 493 kunnen zijn met een rijptijd in de kas van eind september. We moeten qua smaak wel inleveren doordat de zonne-energie in deze tijd een stuk minder is dan in augustus. Blad plukken kan dan gunstig zijn zodat de vruchten optimaal licht krijgen.

ZIEKTEN EN PLAGEN IN DE KAS.

Krulziekte bij perzik komt in de kas niet voor. Krul heeft voor ontkieming uren nat weer nodig. Ook monillia bij abri komt niet voor. Mits er niet uitvoerig besproeid wordt op bloemen enz.

Schildluis bij abri, maar enkel als de luchtvochtigheid te hoog is. Abri kan prima tegen droge lucht, veel beter dan perzik. Vandaar dat abri buiten prima tegen een warme zuidmuur kan waar vaak extreme omstandigheden zijn. Perzik tegen een warme zuidmuur heeft vaak last van spint, vooral als er ook nog bestrating rondom aanwezig is.

Spintmijt bij perzik, maar enkel als de luchtvochtigheid te laag is zoals tegen een zuidmuur of in een kas met te droge lucht. De inlandse roofmijten, die spint eten, worden helaas bij heel hoge temperatuur steeds inactiever. En in de kas…. is het tocht algauw bij mij zomers 40C. Top temperatuur is bij mij bijna 50C, ondanks luchten. Ik accepteer dan wat aantasting wordt nooit heel erg. Vooral omdat de perzik palmetten tegen de koudste muur staan en het tussen het blad ook wat vochtiger blijft. Maar het is op het randje. Ik zou kunnen sproeien om een hogere luchtvochtigheid te krijgen. Er staan echter ook veel abrikozen in de kas en die krijgen dan last van schildluis. De combi abri en perzi is wat moeilijk maar niet onoverkomelijk, ik bewandel een slap koord. In de serre, met stenenvloer, is het nog veel moeilijker met een luchtvochtigheid van soms 25%rv. Vooral de laatste 3 zomers in de serre was heel moeilijk qua spint.

Melige pruimenluis kan een enkele keer lichte problemen veroorzaken bij abri in de kas. Bij mij wordt het veroorzaakt door de opkweek van de sleedoorn onderstammen in de kas. Sleedoorn kan niet goed tegen de extreme warmte in de kaas.

Bacteriekanker komt net als buiten voor, maar veel minder, mits we snoeischaren enz regelmatig ontsmetten met spiritus, speciaal als de schaar op de grond is gevallen.

Pissebedden kunnen soms voor vraatschade aan de jonge uitlopers zorgen bij abrikoos en vraat aan vruchten. Deze diertjes zijn enkel in vochtige omstandigheden een probleem. Door gebruik van ruwe vochtige compost zorg je voor optimale schuil en voortplantings- gelegenheid voor deze interessante diertjes. Ook onder emmers is het vaak lekker vochtig.

Verder ben ik nog niet meer tegen gekomen. Hoeft voor mij ook niet, ben met bovengenoemde al heel gelukkig.

BESTUIVING IN DE KAS.

Aangezien er vrijwel geen insecten beschikbaar zijn tijdens de bloei in de kas, die al eind februari kan beginnen, moeten we met de hand bestuiven. Soms komen er bij mij hommel koninginnen in de kas en zorgen voor mede bestuiving Het mooiste is een bijenvolkje in de kas, maar dan moet de kas behoorlijk groot zijn. Als je met de hand bestuift dan moet dat meerdere keren gebeuren, elke dag dus, dat is het meest ideale. Ik denk niet dat erg veel mensen hiertoe in staat zijn. Is helemaal niet erg, abri en perzi bloeien vrij lang. Weekeinde bestuiving kan ook. Nadeel is wel dat dan de vruchten vaak in clusters zitten met daar tussen kale stukken zonder vruchten. Het ideale is als de vruchten mooi verdeeld over de takken zitten. De clusters moeten we dunnen tot 1 a 2 vruchten, voor de vrucht kwaliteit. Abri bloesem is vooral in de ochtend openstaand voor bevruchting en het moet voldoende warm zijn in de kas. Ook zijn de eicellen in het vrucht beginsel maar een bepaalde tijd vruchtbaar. Vind er in die specifieke tijd geen bevruchting plaats dan zal er geen abri of perzi vruchtje ontstaan. Als ongeveer 10 a 15% van de abribloemen bevrucht wordt is dat voldoende voor een mooie oogst. Als er meer bloemen worden bestoven lijdt dit tot veel dun werk.

Het ideale is als je bloem dunning kan toepassen, speciaal bij abri. Dat bespaart de boom enorm veel energie,en voor mij werk, en daardoor goed voor de boom gezondheid. En abri zijn gevoelige bomen. In de abrilanden zijn speciale kammen verkrijgbaar voor dit werkje. Zelf doe ik vruchtdunning in 3 gangen. Eerste keer zodra de vruchtjes pakbaar zijn, 2de keer knikker groot en 3de keer nadun/controle. De puntjes op de i. Net als met spinnewebben verwijderen: je denkt dat je alles hebt verwijderd en als je een uur later kijkt zie er weeeer een aantal zitten. Onthoudt: voor kwaliteit moet je dunnen, veel varkens maken de spoeling dun. Het is opvallend dat een deel van de vruchtjes niet door groeien tot normale maat. Ik richt me in eerste instantie op de koplopers in groei. Je kan trouwens ook gewoon afwachten tot knikker grootte. Ook vruchtjes in de schaduw worden verwijderd, komen niet goed op smaak. Dit houdt dus ook in dat we proberen zoveel mogelijk licht op de vruchten te krijgen. De snoeischaar is hier het aangewezen attribuut voor.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *