Amandelen

Er zijn bittere en zoete amandelen. Voor consumptie komen in principe enkel de zoete in aanmerking. Amandelen bloeien meestal nog eerder dan perziken, je plant ze dus aan voor de bloesem. Evt. oogst is mooi mee genomen.Veel rassen zijn niet tot weinig gevoelig voor krulziekte, tot nu toe heb ik bij mijn 9 rassen vrijwel niets gemerkt van krulziekte. Kunnen minder vorst verdragen dan perziken. Max. -15 a -17 graden celsius. Ook heeft het ras invloed, en de ouderdom van de boom, op de vorst tolerantie.

ROBIJN: dit is een kruising tussen amandel en perzik. Prachtige bloesem maar kleine nootjes.Bij mij staat hij er enkel voor de bestuiving en voor de vaas. Sterke groei. Kan veel winterkou verdragen. Harde schaal en kleine amandelen die een naar bittere amandelen neigende smaak hebben. Ideaal voor bitterkoekjes denk ik dan. Kleine noot.

LAURANNE: een echte amandel. Grote witroze bloesem. Volgens italjaanse gegevens bekend als zelfbestuiver. Zwakke groei, tot nu toe  Vrijwel krulziekte resistent. Late bloei [gelijk met de vroege perziken]. Zachte schaal en mooie maat noot.

FERRAGNES: prima amandel. kruisbestuiver. Bloei middentijds/laat. Zachte schaal en grote noot. Volgens een spaanse kwekerij zelf bestuivend?????

SUPERNOVA: zeer grote opbrengst en mooie maat noot. Late bloei. Maar waarschijnlijk gevoeliger voor vorst dan lauranne.

PENTACEBAS: Nieuwe variateit met een zeer late bloei, waarschijnlijk 10 dagen na lauranne. Zelfbestuiver. Nog geen ervaring mee, net aangeplant.

TUONO: middenlate bloei en zelfbestuiver.

PRINCESS: boom blijkt na 4 jaar groeien, waarschijnlijk, niet soort echt te zijn.

Davidsmandel: Bloei vroeg. Bij mij als eerste in bloei. Ongeschikt voor nederland.

Keilmandel: Bloeit enige dagen na begin bloei davidsmandel. Ook ongeschikt.

Weisekrachmandel: Ook te vroege bloei, dus ongeschikt.

Durkheimer: ?

Pfalzer: ?

En er staan nog 3 rassen te wachten op beschrijving nm: Durkheimer,  Pfalzer.

Voor nog veel meer info zie blog echte amandelen.