Zoals al eerder gemeld bepaald de bloeitijd mede de opbrengst. Het winterweer ontwikkeling vooraf gaand aan de bloei is een zeer belangrijke factor. Een lange koude winter is zeer gunstig want dan valt de bloeitijd ook veel later. En hoe later de bloei, hoe minder kans op nachtvorst. Hier in lelystad is de laatste nachtvorst om en nabij 20 april. In het oosten van het land ligt deze datum aanmerkelijk later. De invloed van het ijsselmeer doet zich gelden. In zeeland zal het op veel plaatsen nog gunstiger zijn denk ik.
Abri bomen kunnen makkelijk min 23C aan, geen probleem. Perzi/necta een paar graden lager. Belangrijke opmerking: Min 23C in begin januari is veel beter te verdragen voor de bomen dan bv half februari. Half februari is de sap stroom al in ontwikkeling, vooral na een zachte januari maand, en is de vorst tolerantie minder. Februari 2012 was hier een mooi voorbeeld van. December en januari uitermate zacht en begin februari hier min 23C. Heftig. Dat jaar bleken bijna alle bloemknoppen bevroren. Alle bomen hebben het gewoon overleefd. Enkel perzik met wat lichte schade in het eenjarige hout. Het was wel duidelijk dat er binnen het ras assortiment van peri/necta enig verschil is in winter kou tolerantie. Vooral de perzi ontwikkeld door Harrow inst. in canada bleken zeer robuust te zijn. Bij abri heb je ook rassen die speciaal zijn ontwikkeld voor middellandse zee klimaat gebieden.
Opvallend is het gegeven dat de standaard bloeitijd volgorde wordt verstoord door zeer zachte winters. In de koude kas is dit fenomeen vrijwel ieder voorjaar nog sterker zichtbaar. Vandaar dat de bij de rassen vermelde bloeitijden gelden voor gemiddelde winters. Een voorbeeld hiervan zijn abri kioto en frisson. Bij een gemiddelde koude winter liggen de hoofd bloei tijden ongeveer 2 dagen uit elkaar. Na een zeer zachte winter loopt dit op tot 1 week.
wordt vervolgd.