Echte amandelen

De amandel behoord tot dezelfde familie als de perzik.Je hebt zoete en bittere amandelen. De zoete zijn eetbaar de bittere niet, die bevatten behoorlijk wat blauwzuur net zoals de pitten van abrikozen en perziken/nectarines. Maar een paar bittere amandelen in de amandelspijs doet de smaak duidelijk verbeteren. Ook voor bitterkoekjes zijn bittere amandelen belangrijk. Trouwens ook de schors van veel prunus soorten bevat blauwzuurachtige stoffen om vraat tegen te gaan. Dat helpt vrij goed, alleen geiten, naar mijn weten, hebben hier geen boodschap aan. Geiten zijn trouwens de pest voor de natuur, vind ik.

Het zwakke punt van amandelen is de wintervastheid. Kunnen abrikozen en perziken makkelijk min 23 C aan, amandel kan hier niet tegen. Het is een beetje ras afhankelijk maar een schrale oostenwind in combinatie met zon en langdurige strenge vorst van min 18 C in februari kan dodelijk zijn voor amandelen. Als dolle dries zijn schaatsen uit het vet haalt voor de elfstedentocht, dan breekt bij mij het angstzweet uit en probeer ik waar mogelijk de boompjes in te pakken. Vooral de jongere. Een a 2 nachten min 18 kunnen vooral de oudere bomen nog wel verdragen, maar 10 dagen min 18….Vorst in januari is aanmerkelijk minder schadelijk dan in februari. Vooral als bv na een warme januari in februari de vorst invalt. Bovendien heeft de zon dan al behoorlijk wat kracht en drogen de bomen uit. Hetzelfde geldt voor vijg trouwens, alleen lopen deze raszuiver weer uit vanaf de wortels/onderste gedeelte. Amandelen hebben de rottige eigenschap om al heel vroeg uit hun winterslaap te komen en dan komt het sap in het rijs. Een warme januari doet dit ontwakings proces flink versnellen. In 2015 was het met de kerst 15 C, dankzij el nin0 en werden de amandelen uit hun slaap gewekt. Gelukkig waren ook de wintermaanden die volgden zeer zacht. Maar in 2012 was het na zachte wintermaanden december en januari wel raak. De laatste dagen van januari viel de vorst in en hoe. Begin februari noteerden we hier in lelystad min 23 C. Dat was teveel voor de onbeschermde jonge amandelbomen. Ook de kaki’s en vijgen legden het loodje en alle laurierkersen van het bijna gehele land waren bruin. Zelfs mijn oude klimop verloor al zijn blad. Zolang ik hier woon, bijna 30 jaar, is dat de enigste keer geweest. Ook vele rozen gaven de pijp voorgoed aan maarten, terwijl het bij anderen nog jarenlang duurde eer de schade hersteld was. Maar met de opwarming, die er gewoon is en nog doorgaat, zullen zachte tot zeer zachte winters de overhand krijgen, zeker gezien het feit dat de noordpool extreem snel opwarmt. Dat is goed voor overleven van amandelen, maar slecht voor de opbrengsten. Dit ivb het zeer vroege bloeitijdstip en optreden van lente nachtvorst. Veel mensen zullen dit herkennen: midden in de lentenacht brak de hemel open, maar brengt ons ipv heil en zegen slechts nachtvorst waar we niet op hoopten.

Bloei: Veel rassen bloeien zeer vroeg, in winter/lente 2020 de eerste rassen half februari. Veel te vroeg dus. Enkel de laat bloeiende rassen komen dus voor nederland in aanmerking. Deze bloeien ongeveer gelijk met de bloei van vroege perziken en late abrikozen. Opgemerkt dient te worden dat het winterweer ook een beetje invloed heeft op de bloei volgorde. Het is dus altijd ongeveer. In nederland komen tot nu toe enkel lauranne en ferragnes in aanmerking. Supernova heb ik nu ook aangeplant maar achter een hulst haag die de koude schadelijke oostwind moet breken als de siberische beer ons aanvalt. Ik verdenk supernova ervan dat die nog een graadje minder vorst verdraagt dan lauranne en ferragnes. De bloesem van veel rassen is overdadig met grote bloesems, vaak wit met een paarsrood klein hartje.

Bestuiving: Je hebt een aantal zelfbestuivers en veel rassen zijn kruisbestuivers. Bovendien worden veel amandelen ook door perzik bestoven. Door het vroege bloei tijdstip is de bestuiving vaak wat problematisch. Op de vroege rassen zoals davids mandel heb ik nog nooit en bij gezien, maar ja die bloeit ook zooo vroeg. Wel leuk in de vaas. Lauranne en ferragnes bloeien veel later en krijgen wat meer dames bezoek.

Aangeplante rassen:

1 gedachte over “Echte amandelen”

  1. Wat een heerlijke schrijfstijl, veel info en totaal niet saai. Mijn complimenten dat je saaie info zo leuk en speels weet te brengen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *