Perziken en nectarines
Geplante perzik-rassen op volgorde :
- Amsden june
- Avalon pride
- Redhaven
- Revita
- Benedicte
- Calred
- Champion
- Royal glory
- Vistarich
- Symphony
- Jayhaven
- Harnas
- Harrow beauty
- Harrow diamond
- Helene
- Laurol
- Spring lady
- Fruteria
- Paracelsius
- Percoca romea
- Poysdorfer weinbergphirsich
- Priscilla
- Princess
- Reine des vergers
- Jelle
- Johny brack
- Caldesi 2000
- Cesarini
- Dixired
- Roter weinbergsphirsich [Sanquine de savoi]
- Maycrest
- Maria bianca
- Melred
- Nerine
- Regina di londa
- Red robin
- Starcrest
- Mireille
- Tranen van fontaine
- Fairhaven
- Iris rosso
- Oktober red
- O’Henry
- Redwing
- Starmay
- Suncrest
- Sunhaven
- Sagittaria
- Kevina
- Icepeach [gelo 1]
- Vaes oogst
- White crest
- Winzertraum
- Witte hollander
- Peregrine
- Extreme july
- Extreme sweet
- Extreme 33
- Extreme 436
- Extreme 493
- Extreme 6
- Extreme 314
- Royal gem
- Royal majestic
- Royal pride
- Royal summer
- Black boy
- Sugartime
- Candor
- Fresh red
- Fresh white
- Rochester
- Kestrel
- Early rivers
Geplante platte perzik-rassen, op volgorde
- Ufo 3
- Ufo 4
- Ornella
- Oriane
- Early sandwich
- Sweet Platicarpa
- Platicarpa bianca
- Platicarpa gialli
- Jalousie
- Plane sun
- Plane delicious
- Early platicarpa
Geplante nectarine-rassen, op volgorde
- Early devil
- Ali blanka
- Alitop
- Snowqueen
- Super queen
- Lord napier
- Snowdrop
- Big haven
- Big top
- Big ben
- John rivers
- Pineapple
- Madame blanchet
- Maria anna
- Medvedevski 2
- Extreme candy
- Extreme 79
- Extreme 710
- Stark redgold
- Nectaros
- Orion
- Harblaze
- Venus
- Fairlain
- Fairtime
Geplante platte nectarine-rassen, op volgorde
- Mesembrine
- Oriola
- Concettina
Rasbeschrijvingen perziken, op volgorde van rijping:
EXTREME 6: Zeer vroege perzik, geelvlezig. Zoete smaak met laag fruitzuur. Groeikrachtige boom en redelijk vroege bloei, doch niet extreem vroeg. Rijptijd eerste helft juli in lelystad. Stevig vruchtvlees.
SAGITTARIA: Nieuwe italjaanse selectie uit royal glory en glohaven?. Zeer vroege rijptijd, eerste helft juli met een prima smaak [ voor een vroege perzik ] en voldoende omvang. Geelvlezig. Veel belovend.
AMSDEN JUNE: Oud ras [1865 USA] die een behoorlijke resistentie bezit tegen krulziekte. Rijptijd eerste helft juli. Middelmaat vrucht. Witvlezig en met een smaak die wisselend wordt beoordeeld. Matig tot goed. Zelf nog geen ervaring mee.
EARLY RIVERS: Oud ras rond 1900? geintroduceerd door rivers nursery. Vroege perzik, rijptijd rond half juli.
MAYCREST: Nog geen ervaring mee, rijpt een week a 10 dagen eerder dan helene, tweede/derde week juli. Geelvlezig. Mooie rode kleur.
STARCREST: Mutant uit springcrest. Geelvlezig, goede smaak, middelmaat vrucht en rijpt 7 dagen voor helene. Heeft de tekening van een makreelrug maar dan wisselend van donkerrood naar oranjerood. En ik val voor makreel ruggetjes. Vind deze tekening mooier dan de moderne egaal donkerrode perziken. Enkel voor de sier zou ik hem dus al aanplanten. Ach, was ik maar een makreel en in de oneindige diepte van de oceaan……..een zeemeermin zou ontmoeten.
HELENE: Rijptijd eind juli, een week na starcrest. In de koude kas ruim 20 dagen eerder en buiten tegen een zuidelijk georienteerde muur 10 dagen eerder. Aromatische witvlezige weinbergsperzik. Middel groot. prima smaak.
SPRING LADY: Nieuw ras met flinke vruchten die uitstekend smaken. Kan heel wat nachtvorst op de bloesem verdragen. Rijptijd eind juli/begin augustus. Een week voor dixired. Geelvlezig.
RED ROBIN: Zeer aromatische wijnbergsperzik met rood dooraderd vruchtvlees. Middelmaat perzik waarvan de pit redelijk goed los ligt in de vrucht. Witvlezig. Uitstekende smaak en lekker vroeg, eerste helft aaugustus.
ROYAL GEM: Geelvlezige, prima smaak grote vrucht en rijkdragend. Rijpt gelijk met dixired maar is net iets beter dan dixired.
DIXIRED: Middelgroot, geelvlezig en oranje gekleurde vrucht met rood blosje. Zwak behaard. Rijpt enige dagen voor sunhaven.
SUNHAVEN: Oude bewezen soort. Groot smaakvol en ook nog heel mooi gevlamd. Rijpt gelijk met avalon.
AVALON PRIDE: een Amerikaans ras die nauwelijks wordt aangetast door krulziekte. Geelvlezige perzik.Niet opvallende bloesem. Wel een sterke groei en opvallend groot blad. Gevonden op een composthoop.Geeft veel siamese tweeling vruchtjes.Deze in een vroeg stadium scheiden. Rijptijd:begin augustus. onbehandelt max.5% aantasting vrijstaand. Bij mij nog nooit aangetast! Nadeel: er zijn berichten over voortijdig afsterven van avalon pride.
PERCOCA ROMEA: Perzik ras met zeer vast vruchtvlees en zeer zoete smaak. Behoort tot de zg industrie perziken, speciaal voor inmaak enz. Rijptijd half augustus. Hij komt nu ook in beeld voor de versmarkt, opmerkelijk. Heeft waarschijnlijk te maken met de algehele verzoeting van de maatschappij. Is prima zo te eten. Ik vind het te zoet en mis de fruitzuren die de smaak meer complex maken, Maar dat is mijn mening, mijn kinderen houden hier wel van. Vinden dat ik geen smaak heb. Smaken zoals perziken uit blik. Krijg gelijk herinneringen aan lang geleden toen mijn vader ieder jaar thuis kwam met kerstpakket. Met daarin steenvast een blik delmonte perziken op siroop. Dit was mijn eerste kennismaking met perzik. Verse perziken waren te duur. Rijptijd half/tweede helft augustus. Ander voordeel: door het ontbreken van rood op de buitenkant laten de vogels deze perziken bij mij lang met rust.
KESTREL: Rijptijd half augustus. Witvlezig en prima smaak. Rivers nursery voor 1933.
REDHAVEN: Zeer goed ras, wat in een proef als een van de betere naar voren kwam. Vooral de monilia resistentie,betere krulresistentie dan gemiddeld en nachtvorst ongevoeligheid zorgden voor de hoge klassering. Rijptijd half/eind augustus en geelvlezig en prima smaak. Wereldwijd erkend als standaard ras.
ROCHESTER: Amerikaanse herkomst van voor 1940. Geelvlezig en rijptijd tweede gedeelte augustus. Zou volgens gegevens van de RHS een redelijke resistentie voor krulziekte hebben. Ben benieuwd.
VISTARICH: Geelvlezig, prima smaak en zeer grote vruchten en donkerrood gekleurd, kortom een moderne perzik. Rijpt kort na redhaven.
REDWING: Waarschijnlijk zeer goed ras. Weinig gevoelig voor krulziekte en zeer laat bloeiend en daardoor grote oogstzekerheid. Witvlezig. Na de zomer van 2019 kan ik een definitief rapport opmaken. En nu de eerste bevindingen: helaas wat armbloemig, weinig vatbaar voor krulziekte, bij mij. Wel het rare dat veel knoppen bij het uitlopen verdrogen, speciaal na de zachte winters met vroeg uitlopen.
FAIRHAVEN: Betrouwbaar, geelvlezig, flinke vruchten met een goede smaak. Rijptijd: een week na redhaven.
ICE PEACH: GELO 1: Nieuw ras, met als voorouder oa oud koreaans ras. Ivoorwitte perzik met aparte kleur en smaak. Zeer zoet met weinig aroma/geur en zeer stevig vruchtvlees. Maar dit oordeel is gebaseerd op 1 ervaringsjaar. Ik blijf hoop houden. Rijtijd tweede helft augustus. Waarschijnlijk redelijk krulziekte resistent [volgens leverancier goed resistent]. Er zijn nog meer rassen in omloop, oa iglu, gelo 2 en gelo 3. Mooi in de fruitsalade of enkel besproeid met Moet & Chandon nectar imperial champagne.
MARIA BIANCA: Witvlezig en rijptijd half/eind augustus. Uitstekende smaak.
PEREGRINE: Oud ras [1906] uit de koker van engelse kweker [ familie] thomas rivers. Witvlezig en smaak prima. Mooie vrucht zowel van buiten als van binnen. Rijptijd rond eind augustus. Gekweekt door de tovenaar Thomas francis Rivers, de man die [samen met vele generaties rivers] de halve hele fruitteelt naar een hoger plan heeft gebracht. Hij kweekte en verbeterde vrijwel iedere fruitsoort. Op de toppunt van hun roem werkten meer dan 100 mensen op de kwekerij van de familie rivers. Men exporteerde de bomen naar alle uithoeken van het britse rijk. En veel van zijn creaties bestaan nog steeds. O.a. het perziken ras Peregrine is nog steeds algemeen te koop. En om over zijn pruimen nog maar te zwijgen. Dat lord Nelson op Trafalqar Square staat is een vergissing van de geschiedenis, Thomas had er moeten staan met een fruitmand. Het verhaal eindigt droevig: de kwekerij bestaat niet meer, en is geschiedenis geworden. Aangeplant ter herinnering, voorbeeld en homage aan deze grootheden die zijn verneveld in de tijd. Niets blijft, uiteindelijk wordt alles vergeten. Thomas Rivers. De kwekerij werd gesticht door john rivers in 1725 en bestond tot 1987. In de plaats sawbridgeworth , graafschap hertfordshire, engeland, probeert men de laatste resten van het rivers erfgoed te behouden.
JAYHAVEN: Wat ouder ras, wat op een weens proefveld,in een vergelijkende proef met vele andere perzikrassen,als een van de meest geschikte rassen voor de bio landbouw eruit kwam. Zeer goed ras met een sterke resistentie tegen krulziekte en monillia. Wat betreft vrucht kwaliteit vergelijkbaar met redhaven.
MIREILLE: Een van de betere rassen, die met de standaard zwavel bespuiting vrijwel vrij blijft van krulziekte, en hij heeft bovendien redelijk wat weerstand tegen monillia. Witvlezig en rijptijd half/eind augustus.
HONINGPERZIK: Geelvlezig, en ook geel aan de buitenkant. Het zou me niet verbazen als het een percoca perzik is.
REVITA: Heel mooie bloesem en redelijke resistentie. Witvlezig. Er zou sprake zijn van de afwijking gespleten pitten, maar ik heb bij mijn boom er weinig last van. Gespleten pitten is geen ziekte maar een foutje in het groeiproces van de vrucht. Stikstof toevoeging en plotseling veel water bevorderd deze afwijking. Dus geen mest maar compost. Heel voorzichtig plukken ivb met bruine drukplekken onder de schil. Rijptijd: Eind augustus.
HARROW BEAUTY: Geelvlezig ras uit canada. Zou een redelijke resistentie hebben, afwachten dus.
PRISCILLA: Goed ras waarvan de bloemen een redelijke vorst bestendigheid hebben, daardoor zeer interessant. Witvlezig en de rijptijd eind augustus.
PRINCESS: Nieuw ras dat eind augustus rijpt. Geelvlezig en flinke vruchten.
BENEDICTE: minder resistent dan Revita en Avalon. Geen mooie bloemen maar wel hele grote en lekkere vruchten.Een van de allerlekkerste rassen. Is mij te groot, een vrucht is gelijk een hele maaltijd. Rijptijd: eind augustus/ begin september. Hersteld heel snel na de voorjaars krul aantasting. Berichten die beweren dat dit ras redelijk resistent is tegen krul baseren zich op een duits onderzoek, en helaas kun je dit niet zomaar naar nederlandse omstandigheden overplaatsen. Na de zeer zachte winter van 2015/2016 bleek de onbehandelde benedicte voor 80% aangetast.
SYMPHONY: Zeer goede smaak. Flinke vruchten. Geelvlezig. Rijptijd een week na benedicte.
CESARINI: Rijptijd half/eind september. Witvlezig.
ROTER WEINBERGS PHIRSICH: Donkerrood van binnen, zg bloedperzik. Zacht, sappig en goed smakend. Rijptijd half /eind september. Waarschijnlijk goede tot zeer goede resistentie voor krulziekte. Vruchtmaat middelmatig/vrij klein in vergelijking met de moderne rassen. Maar, wie het kleine niet eert….zei grootmoeder.
TRANEN VAN FONTAINE: Een zaailing van een perzikenboom uit de franse ardennen. Toen ik met de eigenaar een praatje maakte wist hij niet wat krulziekte was. Helaas blijkt deze franse ervaring niet op te gaan in nederland. Er komen middemaatje perziken aan die zeer goed smaken.? En waarschijnlijk redelijke krulziekte resistentie?. Tot nu toe, na 2 jaar, tegenvallende groei. Is nog steeds soort dwerg boompje.
POYSDORFER WEINBERG: Komt voort uit oude lokale rassen met rood dooraderd vruchtvlees. Heeft dezelfde resistentie als benedicte. Vruchten groot, zeer aromatisch en voor een wijngaards perzik weinig behaard. rijptijd: tweede helft september. beschut planten ivb weersomstandigheden in deze tijd van het jaar.Witvlezig en een zeer goede smaak.
KEVINA: Afsluiter van het buiten perzik seizoen. Witvlezige, aromatische perzik. Flinke vruchten en rijptijd eind september. Enkel voor een echt warme standplaats, ivb late rijping.
REGINA DI LONDA: Rijpt buiten eind september, dus enkel voor de koude kas, of beschutte zuidmuur.Alhoewel, in het prachtige jaar 2014 en 2018 het weer zodanig was dat hij buiten goed was afgerijpt. Witvlezig en goede smaak. In de kas is de rijptijd begin/half september.
OKTOBER RED: Bloedperzik die eind september/ begin oktober afrijpt en ook laat bloeiend.
FRUTERIA: Heeft een goede resistentie, maar hoe de smaak is? Er zijn een aantal oude rassen bekend met een hoge resistentie tegen krulziekte, maar met een belabberde smaak. Afwachten dus. De eerste berichten melden een[redelijk] goede smaak. Waarschijnlijk zijn onder deze naam verschillende variateiten in omloop, met verschillen in resistentie.
JELLE: Nieuw. Toevalszaailing, die 95% resistentie zou hebben, net als avalon en fruteria. Veelbelovend?. Goede smaak en goede grootte?. Afwachten of het klopt. Lijkt erg veel in de groei op fruteria en andere zaadvaste oude rassen.
Platte perzik beschrijvingen, in volgorde van rijptijd.
EARLY SANDWICH: Zeer vroeg rijpend, eerste helft juli. Zeer sappig en smeltend met een honingachtige smaak. Gewicht: 80 a 100gr.
UFO 3 en 4: Zeer bekende en betrouwbare rassen. Zeer zoet en stevig genoeg voor transport. Rijptijd ufo 3 net na early sandwich en ufo4 enige dagen later. Ufo4 is wat groter dan ufo3, 100 a 120gr. Witvlezig. Half juli/begin augustus.
ORNELLA: Behoort tot de nieuwe generatie franse, gele platte perziken. Zoals de meeste platte rassen zeer zoet en hij geeft vruchten met een gewicht tussen 100 en 130gr.
SWEET PLATICARPA: Gewicht tussen de 120 en 150gr. Witvlezig en de smaak is fijn, honingachtig en zeer zoet.
ORIANE: Geelvlezig, 100 tot 130gr en de smaak is vergelijkbaar met de andere rassen. Rijptijd half/eind september.
Rasbeschrijvingen nectarines
JOHN RIVERS: Witvlezige nectarine, smaakvol en zacht smeltend vruchtvlees. Sterke groeier. Rivers nursery 1924. Rijptijd tweede helft juli.
SNOWQUEEN: Nectarine. Redelijk vroeg ras, half / eind augustus. Prima smaak. Witvlezig.
LORD NAPIER: Oud ras, 1860, van thomas rivers. Witvlezig, sappig, smeltend en goede smaak, rijptijd eerste helft augustus. In engeland nog steeds zeer populair. Ik ben benieuwd. Opvallend dat dit zeer oude ras nog steeds populair is, evenals bv perzik peregrine. Maar ja, ze zijn dan ook gekweekt door de rivers familie. Hun naam stond garant voor kwaliteit.
BIG TOP: Een van de beste geelvlezige rassen voor half/eind augustus. Grote vruchten en goede smaak.
CALDESI 2000: Witvlezig en prima smaak. Rijptijd half/eind augustus.
SNOWDROP: Nieuw ras met grote witvlezige vruchten. Verraste me in de lente van 2014 met redelijk goede resistentie tegen krulziekte. Met 3 zwavelcombinatie behandelingen minder dan 2% aantasting. Stevige schil en daardoor minder gevoelig voor insectenvraat. Ook in het jaar 2015 verrassend goed bestand tegen krulziekte[ na zwavel behandeling].
MARIA AURELIA: In de jaren 80 ontwikkelde prof. belinni in florance de maria serie. Maria aurelia valt op door de eetkwaliteit en de redelijk resistentie tegen krulziekte, volgens een italjaans export bedrijf. Geelvlezig en rijptijd begin september.
PINEAPPLE: Geelvlezige zeer goed smakende nectarine. Oud ras, voor 1900. Rijptijd begin september.
MARIA ANNA: Nectarine. Rijp in september. Gemiddeld gevoelig voor krul. Prima smakend en middelgroot/groot. Witvlezig.
ORION: Nectarine. Net als maria anna, een wat nieuwere italjaanse selectie. Uitstekende uitgebalanceerde smaak en een van de weinige rassen die redelijk wat nachtvorst op de bloesem kunnen verdragen. En ook erg wintervorst bestendig. Geelvlezig. Rijptijd:half september. In een smaak test kwam deze als een van de beste uit de bus. Door de late rijping is de smaak wisselend van jaar tot jaar. Het weer in deze tijd kan erg verschillen. Beschut planten geeft meer smaak zekerheid.
Rasbeschrijvingen platte nectarines
CONCETTINA: Nieuw ras uit italie. Zoet, aromatisch en zeer rood gekleurd aan de buitenkant. Witvlezig en 100 tot 120gr. Opvallende overdadige bloei en rijp in augustus. En gemiddeld gevoelig voor krul.
MESEMBRINE: Franse oorsprong en geelvlezig. Gewicht 90 tot 120gr. Het wordt vervelend maar ook deze is zeer zoet en aromatisch. En rood.
ORIOLA: Geelvlezig, 120 tot 140gr. Prima smaak en rijptijd half/eind september.
Verschil wit/geel vlezig:
Er zijn wit vlezige en geel vlezige rassen. Het smaak pallet van witvlezige en geelvlezige is gewoon anders. De witvlezige rassen zijn over het algemeen aromatischer maar zijn zachter en daardoor minder geschikt voor vervoer. Het ras revita bv krijgt van het plukken al bruine plekjes onder de schil. De laatste jaren is hier echter veel aandacht aan besteed bij het ontwikkelen van nieuwe rassen. De geelvlezige rassen zijn veel steviger en daardoor meer geschikt voor vervoer. Voor afzet in de regio zou ik zoveel mogelijk witvlezige kiezen. Perziken bloeien op het hout van vorig jaar.
Onderstammen:
Algemeen is st. JulienA, zie bij abrikozen. De onderstam pumiselekt die 20% groei reductie geeft in vergelijking met st.jul.a. Schijnt wel levenslang een boompaal nodig te hebben en is wat minder kalk tolerant. Ook vind ik ,in mijn omstandigheden [in het gras] de groei te zwak, en is te gevoelig voor droogte. Pumi is niet te gebruiken voor abrikozen. Over dit laatste bestaat onduidelijkheid,er zijn berichten dat het wel kan. Misschien is pumi niet met alle abrikozenrassen verenigbaar. Dit is bv ook het geval bij de perenonderstam kwee. Niet ieder perenras kun je hierop veredelen. Sinds dit jaar is ook de onderstam odesoto verkrijgbaar. Groot voordeel is dat deze onderstam met veel minder water toe kan. En perziken hebben vooral de laatste 6 weken voor de pluk veel water nodig. De groei is 10% meer dan st.Jul A. In Nederland is onder tussen de onderstam wur 766 ontwikkeld en deze kan gebruikt worden voor perzik, pruim en abrikoos. Geeft 10 a 15% groei reductie in vergelijking met st.julA.
Bestuiving: De meeste rassen zijn zelfbestuivend.
Perziken geven een veel betere oogst dan abrikozen. Dit komt omdat ze 2 a 3 weken later bloeien en daardoor meer kans hebben op warmer weer en minder nachtvorst tijdens de bloei. Ik heb ook de indruk dat perzikbloesem geliefder is bij bijen en daardoor eerder en beter worden bestoven.
De haartjes op de perzikschil dienen als verdediging tegen insecten vraat, vandaar dat nectarines gevoeliger zijn voor insecten vraat.