Krulziekte is het grootste probleem bij de teelt van perzi/necta. Het is een schimmel die de ontluikende knoppen binnen dringt er dan in de uitkomende bladeren dringt. De bladeren zwellen rood/geel op en vervormen. Ze worden dikker en uiteindelijk bros en bedekt met witachtig laagje. Belangrijk om te weten is dat de schimmel ook in het jonge hout kan dringen en ook dit vervormd. Slechts enkele rassen perzik zijn vrijwel resistent, bij necta en platte perzik is geen enkel ras resistent. De infectie wordt sterk gestuurd door het weer in de nawinter/zeer vroege lente. Een zachte winter doet de knoppen vroeg uitlopen [schuiven] en als we dan ook nog veel regenachtige dagen hebben, zoals febru/begin maart 2020, dan kan de schimmel optimaal zijn desastreuze werk doen. En als de schimmel eenmaal in de knoppen/blad zit…dan kun je het met geen enkel middel meer bestrijden. Enkel vuur helpt dan, maar ja ik zit niet te wachten op een verbrande boomgaard. Perzik die droog staat,bv koude kas, hebben geen last van krulziekte, de schimmel heeft nattigheid nodig om actief te worden. Ook perzi die tegen bv een zuidoost/oost muur staan zijn minder gevoelig, speciaal als er ook nog een ruim overstekend dak is. De meeste regen komt nu eenmaal uit de zuidwesthoek. Wonderlijk is dat de infectie stopt vanaf 21C graden. Meestal eind mei/begin juni, afhankelijk van hoe warm de lente is. In een koude mei/juni zal de infectie langer voortduren, speciaal bij de zeer vatbare rassen waarbij de schimmel ook in het jonge hout zit. Uiteindelijk stoot de boom het geïnfecteerde blad af en vormt nieuw gezond blad. Als de weer goden een beetje mee werken. Jammer genoeg wordt het geïnfecteerde jonge hout niet afgestoten. Zowel voor krul als monillia is drogende wind uitstekend als bestrijdend element. Het zorgt ervoor dat de bomen veel eerder droog zijn na regen. Een bedompte vochtige omgeving is niet aan te bevelen. De schade zit in het feit dat de energie die de boom verbruikt bij het uitlopen verloren gaat en dat geeft verzwakking. Ook gaan de erg aangetaste bomen er vervormt en minder fraai uitzien doordat hele stukken niet meer uitlopen. Dit geldt dus enkel voor zeer vatbare rassen zoals early devil. Bij het wat minder vatbare ras benedicte wordt vrijwel, meestal, enkel het blad aan getast en prijkt deze in juni, trots als estelle cruijf, net terug van de pc hooftkoopgoot, die een nieuwe jurk showt, met nieuw gezond blad.
In het kort: januari/februari/maart infectie schuivende knoppen. April/mei, infectie wordt zichtbaar, eind mei/juni afstoting aangetast blad en vorming nieuw gezond blad.
Het allerbeste/makkelijkste is de bomen droog houden, kas, overkapping enz gedurende de kwetsbare maanden tot begin mei.
Vraag je af hoeveel aantasting je accepteert, ik zelf heb de drempel van bestrijding op 15% aantasting bladrozetten gezet. Boven die 15% behandel ik. Hier en daar een aangetast blaadje tel ik niet mee.
Wil je zo min mogelijk behandelen dan komt er veel inschatting en instinct bij kijken en wat gokken. Plus-min, yin yang, links rechts draaiend, win win, fingerspitzengefufl. Een glazenbol kan ik aanbevelen. Of desnoods theebladeren dan wel koffiedik kijken. Maar het kan 1 behandeling schelen, als je het goed inschat. Als je fout inschat…….
Heb je maar een ras dan vereenvoudigt dat de bestrijding. Ikzelf heb ongev. 100 rassen staan met allemaal een eigen ontwaking tijd en dus is het voor mij onmogelijk om voor ieder ras een eigen spuit schema te maken. Dus mijn begin behandelplan begint bij het eerste ras wat ontwaakt uit de winterrust. De rest wordt gewoon mee genomen. Een sijsje voldoet voor allemaal. Dat sommige rassen dan wat teveel van het goedje krijgen is niet te vermijden. Er zijn rassen die dus 1 a 2 bespuitingen te veel krijgen.
Bestrijding enkel mogelijk in schuivende knop stadium. Begin bestrijding afhankelijk van winterweer. Zodra knoppen gaan schuiven moet de bestrijding, zowel chemisch dan wel biologisch, starten. In de zeer zachte winter van 2019/2020 was dat, voor de vroege uitlopers, 12 januari. Je hebt dus vroege bv sagittaria, midden/laat tijds, bv redhaven en laat,bv redwing, ontwakende rassen. Ook lopen de top knopen als eerste uit. De minder vatbare rassen, kunnen met 2 bio behandelingen toe. In het verloop van deze blog komt er een vatbaarheids lijst te staan van vele rassen. De gewone vatbare rassen moeten meer keren worden behandeld. Dit is ook een beetje afhankelijk van het winterweer en de hoeveelheid regenval. Afspoeling van het gebruikte middel is een probleem. Soms een groot probleem, soms een wat kleiner probleem. Hangt af van het gebruikte middel en hoeveel regen er valt. Sommige middelen plakken veel beter dan andere.
Toelichting over onderstaande middelen.
In de gangbare landbouw worden chemische middelen ingezet. Wil je dit niet, en je bv houden aan de richtlijnen EEG bio verordening, dan rest of koper of zwavel. Principieel gebruik ik geen koper producten. Deze hechten zich, na afspoeling, aan de humus deeltjes in de bodem en hopen zich daar op. Koper is giftig voor veel bodemleven en daar gaat het volgens mij om, een gezond bodemleven. Mensen kunnen trouwens redelijk tegen koper inname, dit in tegenstelling tot bv schapen. Schapen zijn zeer gevoelig voor koper vergiftiging. Voor ik het vergeet: ook zwavel zal ongetwijfeld schade aan het bodemleven toe brengen denk ik. Ik probeer iedere methode uit die ik tegenkom, al lijken ze nog zo onzinnig. Op mijn verlanglijstje staat compostthee, hete azijn/waterstofperoide en een bacteriemix van bayer. Bij alle methoden van bestrijden moeten we ons afvragen wat het eind resultaat moet zijn. Hoeveel krul we accepteren. Willen we 100% schoon of mag er wat krul aanwezig zijn? Voor mezelf houdt ik een bestrijdings drempel aan van ongeveer 15% aantasting. Ik reken niet mee kleine ingekapselde plekjes op een blad. Trouwens kleine plekjes aan het blad uiteinde kunnen niet veel kwaad. Kleine plekjes bij de bladsteel wel, dan kan de schimmel evt in het nieuwe hout dringen, en dan zijn de perziken gaar. Also sprach oma. Boven de 15% wordt er bestreden. Maar iedereen moet zijn eigen pad kiezen. Het voordeel van de koper middelen, bv bordeauxsepap, is dat er slechts 1 a 2 x bestreden moet worden voor een prima resultaat.
ONTHOUDT: HET RESULTAAT VAN ALLE MIDDELEN VALT OF STAAT MET OP HET JUISTE TIJDSTIP BEGINNEN VAN DE BEHANDELINGEN EN ALLE MIDDELEN HEBBEN BIJWERKING, MEER OF MINDER. VERWACHT GEEN 100% EFFECTIEVE BESTRIJDING, ZEKER NIET IN LANGDURIGE REGENACHTIGE JAN.FEBR EN MAART MAANDEN.
Dan nu de verschillende middelen waarmee ik de afgelopen 8 jaar, gedeeltelijk, heb mee geëxperimenteerd.
Zwavel: Helpt iets, maar in mijn ervaring veel te weinig. Zwavel wordt bij lage temperaturen inactief.
Bakpoeder: zou kunnen helpen, maar nog geen ervaring. Kan wel gebruikt worden voor een combi met zwavel, voor hoge ph.
Californische pap[kalkzwavel] : zwavel gekookt met kalk. Helpt erg goed tegen schimmels en is vrij goed regenvast. Agressief middel.
Waterglaszwavel : oplossing van waterglas, water en zwavel. Minder regenvast dan cal.pap.
Huishoudsodazwavel: gewone fijne soda, wat in vrijwel ieder keukenkastje aanwezig is, oplossen in water en zwavel. Spoelt snel af.
Waterstofperoxide : Gaf bij mij te weinig resultaat.
Koperhoudende producten: principieel gebruik ik geen koper, maar ik weet van abri/perzi vriend yuras dat het prima helpt, mits op de juiste tijd.
Chemische middelen: in de handel, tuincentrum zijn een aantal middelen verkrijgbaar die ook goede resultaten geven.
Knoflook, mierikswortel enz.: helaas veel genoemde bakerpraatjes van horen zeggen. Nog nooit iemand tegen gekomen die het kende uit eigen ervaring.
Houtas: dit werkt, omdat houtas veel zwavel bevat en bovendien sterk basisch is. Opgelost in water algauw boven de 11ph.
Zwavel helpt tegen schimmels. Alleen is de werking afhankelijk van de temperatuur. Pas vanaf 10 a 12 graden begint zwavel iets werkzaam te worden en vanaf 25 graden krijg je turbo werking en moet je oppassen voor zwavel verbranding van blad. En laat krul nu vooral infecteren in de lage temperaturen. Hoeveel dagen heb je in januari/februari/maart dat het boven de 20C is? En tot 21C kan er nog infectie plaats vinden. Het is Een lijn, hoge infectie naar weinig, die langzaam afloopt tot 21C. Conclusie: gewone zwavel helpt veel te weinig. Totdat je het combineert met een middel wat voor een PH van minstens 10 zorgt, sterk basisch dus. Door de hoge ph wordt de mantel van de schimmel poreus gemaakt en kan de zwavel in de schimmel zelf dringen en de interne stofwisseling verstoren. Soda, waterglas, bakpoeder, kalk enz zorgen voor een sterk basisch karakter van de spuitvloeistof.
WAARSCHUWING: Een ph van 10 heeft een sterk bijtende werking, denk maar aan gootsteen ontstopper. Draag altijd veiligheidsbril, handschoenen en mondmasker. Ikzelf doe mijn experimenten ook altijd met de wind in de rug. Mannen die buiten plassen weten dit bijna van nature. Volg altijd de richtlijnen van overheid en fabrikanten op dit gebied, ook al zijn die per land zeer verschillend. Kalkzwavel bv is in nederland niet? verkrijgbaar maar in duitsland wel. Opmerkelijk is dat kalkzwavel wel verkrijgbaar is in nederland: bij bonsai winkeltjes. Het wordt hier gebruikt om in de stammetjes oudheids groeven te krijgen, heb ik begrepen.
IN HET KORT: ZWAVEL HELPT ENKEL IN COMBI MET HOGE PH.
Bij gebruik huishoudsoda/zwavel moet je soms wel 6 a 7 maal behandelen, het spoelt heel snel af. Dit spuitseizoen, 2021, ga ik om de 7 a 10 dagen behandelen. Bij veel regen 7, bij weinig regen 10. In natte winters is het vaak zoeken naar geschikte droge dagen. Het moet ook nog de tijd hebben om te drogen, dit geldt voor alle middelen.
Ik heb een teststraat aangelegd bestaande uit 5 perzikrassen, variërend in gevoeligheid van laag gevoelig tot hoog gevoelig.
Ik zal hier het enkel het recept voor houtas behandeling en knop versterking van sodazwavel geven. En evt waterglaszwavel. Ik mag het geen bestrijdingsmiddelen noemen ivb de wettelijke bepalingen omtrent bestrijdingsmisddelen. Het zijn dus GEEN bestrijdingmiddelen maar knop versterkende hulp producten ten behoeve van de boom gezondheid. Ook houtas is dus een knop versterkend hulp product tbv de boom gezondheid.
Een groot nadeel van zwavel is dat het niet alleen schimmels dood maar ook een slechte invloed heeft op insecten populaties, ook die van nuttige.. Het is wel erg breed werkend. Het positieve is dat het bij krul enkel in de wintermaanden wordt gebruikt, als flora en fauna in rust zijn. Interessant zou zijn wat zwavel, in de winter gespoten, voor invloed heeft op het bodemleven.
Houtas behandeling:
Houtas uit bv de houtkachel zeven om de grove stukken eruit te halen. Hoe fijner hoe beter. Voor het opbrengen gebruik ik een bubbi blaasbalgverstuiver van een bekend zwitsers merk waarvan ik de naam niet mag/zal noemen, birchmeier, die speciaal bedoeld is voor verstuiven van poeders. Maar je kan het ook gewoon met de hand doen. Takken nat maken en totaal bestuiven, ook van onderen totdat de boom eruitziet alsof hij de uitbarsting van de vesuvius heeft overleefd in 79 na christus. Na het bestuiven evt nog heel voorzichtig vochtig maken. Ideaal is een mistige ochtend met daarna opklaringen en droog weer met een windje. Het houtas gaat dan een vrij hard pantser vormen, wat maar langzaam afspoelt. Je kan er dus al in december mee beginnen. Zelfs het zeer vatbare ras honingperzik blijft redelijk vrij van krul. Ik doe 2 x bestuiven, afhankelijk van het weer en hoe het blijft hangen. Ook hier is het tijdstip van beginnen zeer belangrijk. Maar het is een vrij arbeids intensief en ook precies klusje. Voordeel is dat je wat minder tijd kritisch kan zijn. Ik ga het dit jaar in combi therapie proberen. Eerst houtas en daarna bevochtigen met 1x waterglas of calipap. Grote nadeel is de tijd die het kost, 1 boom is geen probleem maar 100……Ga nog eens achter een motor poederverstuiver aan. Een experiment die ik nog wil uitvoeren in de toekomst is de houtas te bespuiten met pure waterglas. Als waterglas zich kan binden aan kalk dan wordt het watervast. En houtas bevat veel calcium. In een visioen zag ik dat 1 behandeling met houtas en puur waterglas voldoende was.
Huishoudsodazwavel behandeling:
Is veel makkelijker aan te brengen dan houtas maar moet veel vaker worden gedaan, soms wel acht maal. Dit wordt gestuurd door de regenval.
Recept: 1 liter water lauwwarm, 7 gram spuitzwavel en 20gram fijne huishoudsoda. Alles in een druk plantensproeier en schudden tot dat soda is opgelost. Maak niet teveel aan, dit recept is voor 3 niet al te grote bomen. Zelf gebruik ik altijd 15 gram soda en controleer dit af en toe met een lakmoes papiertje op voldoende ph.
Waterglaszwavel behandeling:
Recept: 900cc water, doe hier 100gram a 110 gram waterglas bij en even schudden en daarna pas 7 gram zwavel erbij. Bij 1 liter water gebruik ik 120 gram waterglas. Waterglas is via internet verkrijgbaar. Ongeveer 4 a 5 behandelingen, ook dit is regen gestuurd. Dit seizoen, 2021, doe ik 160gram op 900cc water en 8 gram zwavel. En om de 14 dagen. Kijken wat dat doet.
Bij zwavel behandelingen zoals genoemd vind de laatste behandeling ongeveer eind februari/begin maart plaats. Ook hier weer weer gestuurd. Het begin wordt totaal gestuurd door de winter ontwikkeling. Af en toe zucht ik de laatste winters een melolietje van conny van de bos: waar zijn al die winter toch, waar zijn de winters gebleven.
Californischepap, kalkzwavel behandeling:
Kalk gekookt met zwavel dus. Bijtend en stinkend naar rotte eieren. Door het bijtende karakter, en dat het bovendien enkel officieel is toegestaan op appel en peer, zal ik er enkel een paar regels aan wijden. Zoals bij veel goedkope middelen wil niemand een officiële toelatings procedure starten, kost te veel. Ik doe er experimenten mee om te zien wat de beste methode, behandel methode is. Dit jaar laat ik het gelijk lopen met de bestrijding met waterglaszwavel. Om de 14 dagen een spuitbehandeling. Ook de hoeveelheid calipap per liter water is nog een bron van vragen. Dit jaar zijn het 4 spuitrondes. In april/mei kan ik dan zien wat de evt verschillen zijn. Volgend jaar wil ik de dosis verdubbelen en dan 3 rondes doen ipv 4.
Hete azijn/waterstofperoxide: Een uit duitsland ontwikkelde bestrijding methode die uitgaat van totale boom ontsmetting. Zou goed werken in duitsland. Maar of dat onder nederlandse omstandigheden ook zo goed werkt is maar de vraag. Onze oosterburen hebben immers een nogal ander klimaat.
Behandeling met compostthee: Zag ik ooit door iemand uit californie. De theorie erachter is dat je onschuldige schimmels uit compost opbrengt op de perzikboom. En waar deze onschuldige schimmels zitten kan geen stout krulziekte schimmeltje zitten. Of zouden het de schimmel etende bacteriën zijn die de bestrijding ter hand nemen? Maar ik ben bang dat de meneer uit californie nog nooit van het klimaat in nederland heeft gehoord. Maar ik ga het over enige jaren proberen.
Bayer serenade: ook zeer nieuwsgierigheid opwekkend. Ook dit middel maakt gebruik van schimmel etende bacteriën. Werkt in ieder geval goed tegen monillia. Behoort tot de nieuwe generatie groene bestrijdingsmiddelen. Maar wat doet het tegen krul???
wordt vervolgd.
lijkt me wel nuttige informatie. Ik ga opzoeken wat waterglas is …. houtas strooi ik regelmatig uit in de tuin zodat het hoog met de wind mee waait.
Ga dat nu telkens in de buurt van de perzikbomen doen zolang ze niet in bloei staan ….
Wij hebben enkele zeer oude bomen (+50jaar en hoogstam) die nog altijd dragen .
Door de vorige eigenaars aangeplant.
De bomen die we kochten bij boomleveranciers hebben steeds veel krul en nu met de droogtes zeker.
We witten de bomen met witsel voor duivenhokken.
We kunnen water oppompen maar dat bevat veel ijzer. Kan dat veel kwaad?
Houtas helpt enkel op de boom, niet op de grond. Ijzer kan niet veel kwaad, ik zit ook op ijzerrijke grond
Ik heb op YouTube een filmpje gezien waarbij ze sproeien met ozonwater.
https://youtu.be/YWVSatW-y10
Denk wel interessant om te proberen. Ik heb zelf een dwerg nectarine staan (zaidulab) en die heb ik nu nog steeds met bubbeltjes folie ingepakt staan tot het warmere weer eraan komt.
Maar dit is wellicht ook een mooie milieuvriendelijke optie ALS het werkt. De man in het filmpje is heeft Nederlandse roots en reageert op mails.
Heb ook gekeken naar ozonwater op kleine schaal met de iclean mini. Duur apparaatje maar zou schoonmaakmiddelen in huis kunnen vervangen. Daarbij zou het een goede spuit zijn voor tegen de schimmels ALS het werkt.
Ik ga zoeken!
Nuttige informatie van een deskundige helpt al een eind op weg.
HARTELIJK DANK VOOR ALLE MOEITE EN HET DELEN ERVAN.
Blij dat ik iemand op weg kan helpen.
Hallo Wim, wij hebben de vorige week pas ondekt dat onze perzikboom de kruklschimmelziekte heeft en hebben hem meteen met een schimmelwerend middel behandeld. Er zitten al kleine perziken aan de boom, kunnen we die straks gewoon eten nu de boom behandeld is? en ook het schimmelwerend middel op de vruchten is gekomen? dank je wel alvast voor je antwoord!
Behandeling na infectie zinloos. Bij krul kun je helaas enkel preventief werken.Je kan de vruchten gewoon eten, maar hou het advies aan wat de fabrikant op het doosje heeft gezet.
Mijn reine de verges die ik deze winter (in leiboom) is aangetast zie ik net. Kan ik nu nog iets doen?